21
Čvn

Další hvězdy pro Czech Masters. Na Oaks Prague dorazí Willett i Rasmus Højgaard

Jubilejní 10. ročník D+D REAL Czech Masters ozdobí účast dalších dvou potvrzených hvězd. Na hřiště PGA National do resortu Oaks Prague přijedou i bývalý šampion Masters Danny Willett a Rasmus Højgaard. Jediný turnaj elitní série DP World Tour v Česku se hraje od 15. do 18. srpna.

Ani pro jednoho to nebude na Czech Masters premiéra, i když na Oaks pochopitelně ano, protože se tady hraje letos poprvé. 36letý Willett hrál českou zastávku tehdy ještě European Tour poprvé už v roce 2014. Podruhé to bylo v roce 2018, tedy dva roky po svém památném vítězství v Augustě. V obou případech skončil Angličan v TOP 20.

23letý Dán Rasmus Højgaard se vrátí na Czech Masters po roce od své loňské premiéry, kdy s dvojčetem Nicolaiem bojovali o účast v Ryder Cupu. Divokou kartu od kapitána Luka Donalda nakonec dostal Nicolai, který se i následně dostal na PGA Tour, avšak málokdo pochybuje o tom, že je jen otázka času, než si svou kartu uhraje i Rasmus.

Do té doby si ho tak mohou na vlastní oči užívat i golfoví fanoušci v Evropě, včetně těch, kteří v srpnu zavítají na PGA National Oaks Prague v Nebřenicích u Prahy.

Rasmus Højgaard dosud vyhrál na DP World Tour čtyři turnaje, což je o jeden více, než jeho dvojče. První už v prosinci 2019 na AfrAsia Bank Mauritius Open při svém pátém startu na elitním okruhu v kariéře, čímž se stal prvním vítězem v novém tisíciletí, který se narodil po roce 2000 a třetím nejmladším v historii.

Jeho zatím poslední vítězství přišlo loni v červenci na domácím podniku Made In Himmerland, když play off porazil Nacha Elviru. Ostatně tři z jeho čtyř vítězství se zrodila až v dodatečném rozstřelu.

Letos je aktuálně na 18. místě v celkovém pořadí Race to Dubai když nejlepšího výsledku dosáhl v lednu na Ras Al Khaimah Championship, kde skončil druhý.

Mnohem zkušenější Willett začal sbírat svá vítězství na DP World Tour už v lednu 2012, kdy ovládl BMW International Open. Své osmé a doposud poslední získal v říjnu 2021 na domácím Alfred Dunhill Links Championship.

Svého kariérního vrcholu dosáhl v roce 2016 na Masters, kde o tři rány porazil Lee Westwooda a Jordana Spietha, což ho až do konce kariéry bude řadit do exkluzivního klubu Augusta National s doživotním právem startu na nejprestižnějším turnaji na světě.

Willett se letos vrací po operaci ramene a oproti původnímu plánu s šestiměsíčním předstihem se představil už na svém oblíbeném Masters v dubnu, kde odehrál skvělé první kolo za 68 ran. Jenže poté se ukázalo, že byl jeho návrat hnaný především touhou si v Augustě zahrát, než stoprocentním zdravotním stavem.

Přesto dokázal projít cutem a dokončit Masters na cenném děleném 45. místě. Nicméně na další start si počkal až na European Open do Německa. Tam sice neprošel cutem, ale nyní má před sebou sérii startů na DP World Tour, kde hodlá své rameno otestovat a vyladit formu.

„Očekávání jsou taková, co mi zdravotní stav dovolí. Stále jsem (v rekonvalescenci) o tři až pět měsíců dříve, než bych měl být. Budu se učit z každé rány, ať špatné nebo dobré a setřást ze sebe tu rezavost v hraní před lidmi,“ uvedl Willett před svým návratem na DP World Tour.