15
Srp

Czech Masters si zahraje i sedm Čechů. Včetně Jiřího Zusky a oslavence Louise Kleina

Devátý ročník golfového turnaje D+D REAL Czech Masters bude v mnoha směrech výjimečný. V první řadě svým „nabitým“ startovním polem s řadou velkých golfových jmen, bohatým doprovodným golfovým i negolfovým programem a také startem českých hráčů, kterých bude nejspíš o poznání méně, než v minulých letech. To jako důsledek nebývalé letošní konkurence.

Výčet golfových hvězd, které se na Albatrossu 24. – 27. srpna představí, je nebývale početný. Včetně aktuálního kapitána rydercupového týmu Evropy Luka Donalda a také těch, kteří si na poslední chvíli chtějí v české zastávce DP World Tour říct o jeho pozornost při sestavování týmu pro zářijový duel proti USA v Římě.

Tak daleko se zatím žádný z českých golfistů nedostal. V aktuální startovní listině pro devátý ročník Czech Masters figuruje sedm českých hráčů – čtyři profesionálové Filip Mrůzek, Aleš Kořínek, Šimon Zach a Jiří Zuska a tři amatéři David Tomi, Louis Klein a Jakub Hejlek. Zahrají si čtyři Slováci Matěj Babič, Sebastian Vida, René Bergendi a také rodák z jihoafrického Durbanu Rory Sabbatini.

Jen pro srovnání, před rokem si na Czech Masters zahrálo rekordních 17 českých hráčů, z nichž tři – Kořínek, Tomi a Matěj Bača – prošli cutem. Nejlépe z nich skončil amatér Tomi na děleném 51. místě.

S velkou pravděpodobností ale ještě některý z českých hráčů do turnaje naskočí, takže konečné číslo domácích golfistů v turnaji s dotací 2 miliony dolarů se ještě zvýší.

Pro Jiřího Zusku to bude první start na Czech Masters v roli profesionála, kterým se stal teprve před několika měsíci. Za tu dobu odehrál pět turnajů Challenge Tour. Třikrát sice neprošel cutem, ale na Irish Challenge skončil dělený 12. a v Německu se blýskl skvělým druhým místem.

Po sérii čtyř turnajů v řadě a týdenním odpočinku vyrazil 24letý Zuska na další podnik Challenge Tour do Finska, který bude generálkou před jeho startem na Albatrossu.

„Herně se cítím nadále silně, ale po čtyřech turnajích za sebou s množstvím cestování už jsem začínal cítit únavu. Po týdnu odpočinku se ale už opět těším na hru a chci pokračovat v dobrých výsledcích,“ konstatoval Zuska před turnajem ve Finsku.

Velká pozornost bude upřena i na Louise Kleina, který den před zahájením Czech Masters oslaví teprve 14. narozeniny. Na Albatrossu si zahrál už loni, ale neprošel cutem. Obsadil dělené 118. místo, i když v úvodním kole byl po třinácti odehraných jamkách ještě na skóre -3. Závěr kola mu ale ani trochu nevyšel.

Letos se stále ještě 13letý talent posunul zase o kus dál.

Na turnaji Challenge Tour na Kaskádě si zahrál i víkendová finálová kola a stal nejmladším hráčem v historii série, který od roku 1986 prošel cutem. Klein to dokázal ve věku 13 let, 9 měsíců a 24 dní a překonal dosud nejmladšího hráče čínského amatéra Liu Enhu přesně o měsíc.

Czech Masters bude letos nejen velkým golfovým svátkem, ale nabídne i nadmíru bohatý doprovodný program. Během čtvrtečního odpoledne se uskuteční golfová klinika s Lukem Donaldem, páteční odpoledne zpestří v turnajové vesničce známí čeští influenceři s úspěšnou českou e-sportovní organizací Dynamo Eclot.

V sobotu pobaví diváky golfová Ice Hockey Challenge s českými hokejovými reprezentanty Lukášem Sedláme a Matějem Blümelem. Večer přímo v turnajové vesničce bude patřit koncertu skupiny Chinaski.