17
Srp

3. kolo: Mrůzek končil v sobotu na Czech Masters bombami, Zach prožil divočinu

Dvě české vlajky domácích hráčů i o víkendu v turnaji D+D REAL Czech Masters, to byla ta dobrá zpráva na startu třetího sobotního kola. Tou méně dobrou už bylo to, že ani Šimon Zach ani Filip Mrůzek na svá dvě předchozí kola nedokázali navázat. Zach zahrál ve třetím kole tři nad par a propadl se na dělené 74. místo se skóre -2, Mrůzek je po kole v paru dělený 68. se skóre -4. Vede Švéd Jesper Svensson se skóre -16.

Zach vstoupil do třetí rundy na hřišti PGA National Oaks Prague se skóre -5 a do víkendových kol podniku DP World Tour se probojoval poprvé v kariéře z devíti startů. Osmadvacetiletý český profesionál startoval z 10. jamky a zpočátku trpělivě sbíral pary.

Až na patnáctce přišla chyba a první bogey dne, které nastartovalo poněkud divočejší část jeho golfové partie a sérii tak trochu jako na horské dráze. To proto, že na jamkách 15 až 18 zahrál sérii bogey, birdie, bogey a opět birdie. V každém případě se ale stále držel v paru na kolo.

To se změnilo na tříparové trojce. A razantně. První ránu z týčka totiž Zach „vyhodil“ do stromů vpravo. Další ránu po dropu poslal pro změnu do levého bunkeru u greenu. Tím jeho trápení ještě neskončilo. Potřeboval ještě čtyři rány, než míček dostal do jamky. Sedm ran na tříparu znamenalo ztrátu čtyř ran na jediné jamce.

„Zkazil jsem první ránu. Byl to socket. Trefil jsem míčkem krčkem hole. Druhou ránu jsem pro změnu zatáhl do bunkeru, protože jsem to měl ještě trochu v hlavě. Potom jsem si ještě špatně přihrál. První ránu jsem ztratil, druhou pokazil,“ popsal kritický moment třetího kola. Na následující jamce ale Zach zabojoval a na pětiparové čtyřce zapsal eagle. „Dobře jsem se vrátil. Hned jsem dal eagle,“ potvrdil Zach.

Do hry pak zasáhla bouřka a průtrž mračen a kvůli tomu se na Oaks tři hodiny nehrálo. Hned po návratu zahrál Zach birdie, jenže na dalším tříparu opět ztratil ránu. Kolo pak dohrál na devítce v paru. „Dneska byla moje karta trochu víc barevná. Nebylo to tak bez chyb jako včera a předevčírem. Dnes jsem navíc nedal pár puttů do paru, což bylo v kartě také vidět,“ poznamenal Zach.

A potrápily ho třípary. Na třech ztratil celkem šest ran. „Bylo to ale hlavně o jedné jamce, která se mi ani trochu nepovedla. Předchozí dva dny jsem hrál dobře, dneska mi to už tolik nevycházelo,“ uvedl český profesionál, který odehrál rundu s Italem Francescem Molinarim. „Byl v pohodě a hrál moc hezky. Je vidět, že už to pár let hraje,“ dodal Zach.

Hodinu po Zachovi rozehrál své třetí kolo také z desítky i Mrůzek. Ten vstoupil do sobotní rundy se skóre -4 a když hned na těžké tříparové jedenáctce zahrál birdie, vypadalo to hodně nadějně. Hned vzápětí ale přišlo ochlazení v podobě bogey.

Zatímco o den dřív na druhé devítce skvěle skóroval a zahrál na ní pět ran pod par, celkově s prvním kolem pak -7, tentokrát další podobné nepřidal. Po bogey na sedmnáctce ji zvládl za jednu nad par.

„Vlastně ani nevím, v čem to bylo jiné. Na třetí kolo a moving day nebyly ani trochu jednoduché piny. Docela jsem si připravoval pozice, ale nepadaly mi tam putty jako v minulých dnech. Nebyl to ale žádný úlet. Nebylo to kolo úplně ono, ale bylo v paru. Za to naštvaný na takovém hřišti nejsem, i když mohlo být lepší,“ poznamenal Mrůzek.

Bouřková přestávka ale 32letému českému profíkovi pomohla. Hned po návratu zahrál birdie na pětce a další přidal na své závěrečné devítce, když puttoval dokonce do eaglu. Předtím totiž předvedl dvě skvělé rány a výjimečné bomby – drive dlouhý skoro 350 metrů a poté druhou ránu na green z 204 metrů. Kolo tak dohrál v paru a s celkovým skóre -4 dělí 68. místo.

„Asi to byl trochu i adrenalin z posledních sil, co ještě zůstaly. Jen jsem doklepával do birdie. Hodně už jsem cítil únavu. Hraju už desátý den v kuse. Hrál jsem předtím u táty na Penati, teď od středy tady. Ale beru, že to byl super závěr a každá umazaná rána se může hodit. Zítra do toho půjde s tím urvat co nejvíc míst, co to půjde,“ uzavřel své třetí kolo Mrůzek.

Do vedení turnaje se posunul Švéd Jesper Svensson, který zahrál kolo čtyři rány pod par a vede se skóre -16. Jen ránu za ním je Francouz David Ravetto a dvě rány ztrácí čtveřice hráčů na děleném 3. místě, mezi nimiž je i populární Angličan Andrew „Beef“ Johnston.