16
Srp

2. kolo: Dvojnásobná česká radost na Czech Masters. Se Zachem vybojoval cut i Mrůzek

Filip Mrůzek potřeboval na druhé devítce druhého kola Czech Masters zahrál pět birdie, aby prošel cutem na domácím turnaji D+D REAL Czech Masters. Těžký až zdánlivě nemožný úkol ale senzačně zvládl a přidal se k Šimonu Zachovi jako druhý Čech, který na domácím turnaji DP World Tour prošel cutem.

Mrůzkovi se to podařilo přesně na ránu, když v pátek zahrál 69 ran (-3), které ho vynesly přesně na hranici cutu. Ta se k večeru definitivně ustálila na hranici -4, což se rovnalo dělenému 62. místu.

Po 1. kole za -1 Mrůzek živil naději na úspěšný boj o postup, ale první páteční devítka ho od tohoto cíle vzdálila, když na ní zahrál bogey na dvojce a trojce a propadl se na celkové skóre +1. 33letý profesionál se ale nevzdal a za doprovodu mnoha fanoušků, přátel, manželky Štěpánky a tchána Tomáša Čížka na bagu se vzepjal k heroickému výkonu. Tolik potřebná birdie zahrál na jamkách č. 10, 11, 13, 14 a 16. Poslední po puttu z pěti metrů. Důležitá byla ale i záchrana paru na sedmnáctce.

„Já mám radost. Ty lidi mi dávali takovou energii. Rodina, žena, Tomáš mi kedil, kamarádi… Tohle jinde nezažiješ. Říkal jsem si ukaž se, hraj pro ně. Když ti dávají takovou energii, vrať jim to tím nejlepším golfem,“ vyprávěl Mrůzek nadšeně.

„V cutu jsme dva, co jsem koukal, což je supr, dva profíci, paráda, Šimon hrál krásně dvě kola, já jsem to tam taky vydřel, takže se uvolníme a jdeme na to,“ sypal ze sebe Mrůzek bojovně před víkendovými koly na Czech Masters, do kterých se probojoval opět po třech letech.

Zhruba o pět hodin dříve dokončil své 2. kolo v paru Zach. S celkovým skóre -5, které si uhrál už ve čtvrtek, věděl, že na hřišti PGA National OAKS Prague jistě projde cutem. Nakonec z děleného 51. místa.

„Skoro by se dalo říct, že ten cut byl docela v klidu. Jsem s tím spokojený a zítra si myslím, že už budu klidnější. Mám tam ještě prostor, abych se zlepšil,“ věří si Zach před finálovými koly, do kterých se probojoval na DP World Tour vůbec poprvé v kariéře z devíti startů.

Opačné pocity prožíval 23letý Petr Hrubý, který hrál jako profesionál na české půdě vůbec poprvé. Po úvodním kole v paru se dostal v pátek nad hranici cutu po třináctce, na které zahrál už své čtvrté birdie dne. Jenže na sedmnáctce zahrál bogey po trojputtu, když do paru nezavěsil z 1,5 metrů. I když pak na osmnáctce ještě zabojoval a vytvořil si šanci na birdie, ze tří metrů ji neproměnil a zůstal tak smolnou jednu ránu za postupem po kole za 69 ran (-3).

Koly shodně za 71 ran (-1) končili na Czech Masters i oba náhradníci na poslední chvíli Ondřej Lieser a Stanislav Matuš. Lieser celkově za -1 a Matuš v paru dokázali, že i když už nějakou dobu soutěžní golf nehrají, pořád to tam mají a to i na té nejvyšší úrovni.

Celkově v paru dohrál také jako nejlepší český amatér v turnaji Maxmilián Jelínek. Na skóre +2 neprošel cutem další amatér Jakub Hejlek. V turnaji dohráli i Lukáš Komrska (+10), Gordan Brixi (+12) a amatér David Siwy (+22).

Z velkých jmen už dohráli Jason Dufner, Danny Willett i Slovensko reprezentující Rory Sabbatini. Jiné hvězdy naopak pokračují. Jednu ránu na vedení ztrácí Andrew „Beef“ Johnston a Jesper Svensson, tři Bernd Wiessberger a pět Brandt Snedeker. V čele je o jednu ránu Francouz David Ravetto se skóre -13.