15
Srp

1. kolo: To nejlepší na konec. Šimon Zach na Czech Masters atakuje TOP 10

Na nejlepší výkon českého golfisty v úvodním kole 10. ročníku D+D REAL Czech Masters, který se letos premiérově hraje na hřišti PGA National Oaks Prague, museli ti nejvěrnější fanoušci počkat až do večerních hodin. Předvedl ho Šimon Zach, který zahrál pět ran pod par a dělí 14. místo. Jedinou ránu od TOP 10. Pod par své skóre z desítky českých hráčů stlačili ještě amatér Jakub Hejlek (-2) a Filip Mrůzek (-1).

Zach držel až do sedmnácté jamky čisté kolo. A stihl na šestnácti předchozích jamkách nasbírat šest birdie. Poprvé a také naposledy zaváhal až na dlouhé tříparové sedmnáctce, kde zahrál bogey. I tak je se skóre -5 na podniku DP World Tour na dostřel první desítky.

„Byl jsem nadmíru spokojený, jak jsem hrál. Podle představ. Všechno fungovalo. Jen občas jsem se pral s drivy, ale měl jsem docela štěstí, že když jsem to netrefil, tak do roughu, ze kterého se dalo hrát. Pár puttů mi objelo jamku, ale bylo to fajn kolo,“ okomentoval první rundu 28letý český profesionál.

Zvládl i to, že už dohrával ve večerních hodinách a světla rychle ubývalo. „Spíš mi vadily dlouhé stíny, protože se hůř četly putty. Moc jsem toho neviděl. A na osmnáctce už jsem skoro neviděl, když jsem hrál druhou ránu na green. Ale zase to tolik nevadilo. Jsem zvyklý, dost často dohrávám takhle do večera,“ přiznal Zach.

Hodně mu pomohla i znalost hřiště Oaks Prague. „Měl jsem tady možnost docela dost hrát. Díky některým členům, kteří jsou moji kamarádi, i díky manažerovi Paulu Dennisovi, který mi umožnil si tady zahrát čtyři pět cvičných kol,“ konstatoval český profesionál.

A plány pro druhé kolo? „Doufám, že nebudu hrát o cut, ale o TOP 10. Myslím, že to mám dobře rozehrané. A ani si nemyslím, že to byl dnes ode mě nějaký extra výkon, že bych všechno proměnil. Několikrát mi míček objel jamku. Takže budu hrát, jak nejlíp umím a uvidíme, co z toho bude. Jestli cut, nebo TOP 10, nebo něco jiného,“ uzavřel Zach.

Hodně dobře rozehrál turnaj i amatér Jakub Hejlek, který startoval z desáté jamky. A start to byl hodně povedený. Hned na desítce a jedenáctce zapsal dvě birdie za sebou. „Start byl super. Na desítce jsem začal patnáctimetrovým puttem do birdie. To hodně potěšilo. Na jedenáctce jsem přidal další ze šesti metrů. Krásný začátek,“ konstatoval 19letý amatér.

Na první devítce přidal ještě dvě birdie, ale také dvě bogey. A asi nejhorší chvíle prožíval na dvojce, když zapsal do karty double bogey. „To byla asi největší krize. Zahrál jsem hook dřevem do vody. Musel jsem dropovat do hustého roughu a míček měl nad nohama. Jen jsem ho vysekl ven, pak rána na green a dva putty,“ popsal kritický okamžik.

Oklepal se z něj ale náramně. To proto, že hned na čtyřce zahrál eagle a vzápětí na další jamce birdie. V tu chvíli se posunul na skóre -3. „S tím jsem asi nejvíc spokojený. Jak jsem se vyrovnal s tím, když jsem po double spadl zpátky na par a dokázal jsem se krásně dostat zpátky eaglem a hned potom birdie,“ prozradil Hejlek.

Kolo ale nakonec dohrál se skóre -2, protože na tříparové osmičce zahrál bogey. „Tam jsem měl trochu smůlu, protože mi rána odskočila do bunkeru. Ale myslím, že jsem odehrál dobré kolo. Jsem spokojený,“ zhodnotil své vystoupení český amatér, který je jedním ze tří českých hráčů, kteří v úvodní rundě dostali své skóre pod par. A živí tak šanci na cut.

Z dopoledních flightů se z českých hráčů dostal pod par pouze Filip Mrůzek. O jednu ránu. Startoval z desítky a svou první devítku odehrál v paru. S výjimkou pětiparové šestnáctky, kde trefil eagle. Dvě bogey na jedničce a trojce ho vrátily do paru, ale birdie na čtyřce znamenalo skóre -1.

„Hrál jsem dnes dobře. Putty buď trefily jamku, nebo skončily třicet za. Kdyby to tam napadalo, mohlo to být kolo kolem pěti pod. Hra tam prostě byla a z toho mám radost. Budu si to chtít přenést do zítřka. Baví mě to tady, lidé doslova řvou, a když jsem dal eagle, tak jsem z toho měl husí kůži,“ přiznal Mrůzek.

V dopoledních flightech zaujaly výkony dvou českých golfových bardů Stanislava Matuše a Ondřeje Liesera. Ani jeden totiž v původní startovní listině Czech Masters nefiguroval. Matuš dohrál kolo jednu ránu nad par a Lieser v paru. Kolo v paru dohrál i Petr Hrubý, pro něhož je Czech Masters prvním startem v Česku v roli profesionála.

Pro místního profesionála Lukáše Komrsku to byla velká premiéra se vším všudy. I s velkou nervozitou. „Začátek byl hodně stresující. Byl jsem nervózní, i když jsem to nečekal. První devítka byla dobrá, ale pak jsem dělal spoustu chyb. Byl to pro mě první turnaj DP World Tour, ale i letos. Doufám, že zítra už to bude bez nervů,“ přiznal Komrska, který dohrál se skóre +4.